MEDISIN STUDIER I UTLANDET

Først og fremst vil jeg avkrefte et rykte. Det virker som det er stor forvirring rundt hvorvidt jeg egentlig kom inn på medisinstudier i Norge. I løpet av de siste par årene har flere journalister enten vridd på eller misforstått hvor jeg kom inn, og hvorfor jeg valgte å studere der jeg til slutt endte.

Da jeg søkte på medisin studiet for noen år siden søkte jeg skoler i et titalls land i Europa. På listen var blant annet Norge, Danmark, Ungarn, og Spania. Ved opptak kom jeg inn i flere av landene, men ikke i Norge.  Det hele henger sammen med at jeg valgte å ta andre året på videregående i USA. De fleste skoler som tilbyr medisinstudier stiller krav til fordypning i matte, kjemi, fysikk og biologi. USA-oppholdet gjorde at jeg mistet sjansen til fordypning, og måtte ta to års pensum realfag på ett år etter jeg var ferdig med videregående.  Det ble et travelt år for å si det mildt. Jeg tok fire fordypningsfag, spansk grunnfag på UiB og jobbet i en 75 % stilling. På spansk muntlig eksamen gikk alt veldig bra frem til mitt siste spørsmål som omhandlet en del av pensum jeg helt ærlig ikke hadde rukket over. I stedet for å komme med en unnskyldning fortalte jeg at jeg ikke hadde lest den boken. Eksaminatorens respons var kort og grei. "Det var synd for du hadde sikret deg en "A" hadde du kunne svare. En person som ikke har lest hele pensum kan jeg dessverre ikke la stå". Denne strykkarakteren satte kroken på døren for meg og medisinstudier i Norge.  

Av de stedene jeg kom inn endte valget på Gdansk, Polen. Etter media eksponering gjennom årenes løp, har jeg etter hvert mottatt en rekke mailer fra blogg lesere om hvordan det er å studere i utlandet. Jeg kan kun svare på hvordan det er å studere i Gdansk, og deler gledelig mine opplevelser fra de siste fem årene der. 

KAMPEN OM Å HENGE MED
Det kan hende det er lettere å komme inn på medisin studiene i Gdansk i forhold til Norge, men kommer du inn er du langt ifra sikret en seks års utdanning og en legetittel. Utdanningen krever mange lange timer foran skolebøkene, disiplin, slit og tårer. Hver uke er en kamp ettersom konkurransen for å komme videre fra år til år er stor. Klassen min har blitt mer enn halvert på de fem årene som nå ligger bak oss.  Noen studenter har flyttet til andre skoler, men mange har strøket.  

OPPTAKSPRØVE
Du må ta opptaksprøve for å komme inn på skolen. Basert på resultatene kan administrasjonen også velge å kalle deg inn til intervju. 

PRE-COURSES 
Gjennom et pre-course starter vi studiet med 3 ukers repetisjon av realfag. Etter min mening gir dette kurset en god innføring i engelsk terminologi, men ellers er det mye repetisjon du ikke trenger eller kommer til å gå igjennom senere. Du må betale for dette kurset og det er pålagt at du deltar dersom du ikke kan vise tilstrekklig kunnskap som gjør at du kan bli fritatt. 

BO
Du får tilbud om å bo på student rom/dormetories hvor toalett, dusj og kjøkken er felles for en korridor med X antall rom.  Rommene har to enkelt senger(må ofte deles med en medstudent med mindre du vil betale dobbel leie), 1 skrivebord, et lite mat bord, bokhyller, garderobeskap, kjøleskap, mikrobølgeovn, tekoker og et lite adskilt hjørne med vask. 

ANSA

På ANSA sin hjemmeside finner du god oversikt over hvilke byer i Polen som tilbyr medisinstudier, og hvilke universitet som er godkjent av lånekassen. Jeg betaler 8000 Euro(12000Euro første året) i året for å gå på Medical Universtiy of Gdansk. ANSA er en utrolig bra organisasjon for deg som ønsker å studere i utlandet. Jeg har selv sittet i styret til ANSA Polen og vært kontaktperson for ANSA i Gdansk i fire år. ANSA tilbyr et nettverk som åpner mange dører og muligheter for å finne frem i jungelen av informasjon om studier i utlandet. ANSA har kontakt personer i de fleste byer hvor det finnes norske studenter.  Kontaktpersonene kan du kontakte per mail (gir deg tid til å reflektere over hvilke spørsmål du vil stille) eller telefon.
 
LÅNEKASSEN
Lånekassen
gir støtte i form av stipend og/eller lån.  I Polen lever du helt greit på pengene lånekassen bevilger. Selv jobber jeg i Norge hver jul og sommer for å få litt ekstra lommepenger. Zlotyen( Polsk valuta) har det siste året steget mye sammen med Euroen, noe som har gjort det mye dyrere å bo i Polen enn tidligere. Skolepengene har økt med flere tusen kroner, samtidig som husleien har blitt betraktelig dyrere. Jeg bor i privat leilighet, og har gjort det gjennom nesten hele studiet. 

UNDERVISNINGSMETODE
De tre første årene(pre-klinisk) i Gdansk leser du alle fag parallelt. Jeg syntes det var vanskelig i begynnelsen ettersom det er mye nytt, og det er vanskelig å prioritere å strukturere tiden riktig. Gjennom erfaring lærer man dette etter hvert, men det er ingen enkel prosess. I løpet av de tre første årene har du del-eksamener (småprøver) hvor du må få en viss poengsum 60-67% for å få tilgang til avsluttende eksamen som enten ligger i januar-februar eller i mai-juni. Fra og med fjerde året leser vi i blokk system. Personlig trives jeg godt med denne metoden ettersom du leser et fag i 1-4 uker og tar eksamen i faget ved kursslutt. Selv om du har hyppige eksamensintervaller, synes jeg personlig det er en fordel å fordype seg i hva du praktiserer på skolen hver dag.Dersom faget ikke er avsluttende i skoleåret du er inne i, får du en ekstra sjanse til å stå på prøven hvis du stryker på første forsøk. Hvis faget derimot er avsluttende får du to ekstra sjanser. Stryker du alle tre sjansene må du ta faget på nytt.  Du får ikke gå videre til neste skoleår og det koster mellom 500-2000 Euro å repetere et fag basert på hvor mange undervisnings timer faget består av.  (Det forekommer tilfeller der rektor på skolen lar deg ta med faget du har strøket inn på neste år.) 

EKSAMEN
I fag vi har lest over tre år består eksamen av følgende deler; teoretisk(skriftlig prøve), praktisk(hvor du undersøker og diagnostiserer en pasient) og muntlig(hvor du får spørsmål fra en professor).

PRAKSIS
Studerer du medisin i Gdansk må du bruke fire uker av sommer ferien til å praktisere(gå ved siden av en lege/leger uten betaling) på en/to forskjellige fagområder. Fagområdene er på forhånd plukket ut for deg, og ved universitet i Gdansk har jeg praktisert følgende:
Etter 1året; pleie av pasienter på sykehjem eller sykehus
--II--  2 året: allmennpraktiserende og førstehjelp/akutt medisin
--II--3året: indre medisin og pediatri
--II--4 året: kirurgi og inder medisin
--II--5året: gynekologi og obstetrikk og allmennpraktiserende 
Jeg har gjennomført mine praksisperioder i Norge, Polen og USA. Jeg har blant annet jobbet som pleiemedhjelper, flydd luftambulanse, jobbet i akutt mottak, kjørt sykebil og operert. Dette har vært en lærerik erfaring som jeg aldri ville vært foruten. Jeg har lært mye praktisk, og jeg har lært å kommunisere med pasienter, hjelpepleiere, sykepleiere og leger. 
  
TID TIL ANNET
Livet er hva du gjør det til. Bruk tiden effektivt så får du tid til ting ved siden av studiet.  Jeg klarer ikke å lese 12 timer i strekk uten pause. Trening gjør også at du sover bedre og får mer overskudd.
study abroad
En artikkel om å studere medisin i Warszawa kan du lese HER.
Lege avisen i Sverige skrev tre artikkeler etter å ha intervjuet studenter, leger og universitets lærere i Gdansk som du kan lese HER, HER og HER
Spørsmål med svar fra dere lesere som jeg ikke har svart på ovenfor kommer i løpet av uken. =)

7 kommentarer

Mia

19.07.2009 kl.22:45

oi, hvorfor skal pressen bry seg om det? :S

Tonje

20.07.2009 kl.11:50

Ja, jeg stille meg samme spørsmål som hun ovenfor.Forresten, tusen takk for gratulasjonen på bursdagen min!:)

20.07.2009 kl.12:50

Tusen takk for dette innlegget :)

Merci Beaucoup

20.07.2009 kl.15:01

Lykke til =)

LV

20.07.2009 kl.17:22

Så fint innlegg. Masse lykke til videre på studiet!sv: Hehe, nå kan du lure nå!

Sofie

06.12.2009 kl.21:37

Jeg lurte litt på hvordan du søker deg til Gdansk jeg? Om du vet om en side med applicationforms osv.?! Og om det er igjennom norge! :)

martin

29.12.2012 kl.23:08

www.tomorrows-doctors.com

bra dise

Skriv en ny kommentar

hits