MEDICINE STUDIES ABROAD - QUESTIONS & ANSWERS

This post is written in Norwegian as it was written before I started writing the blog in english. To translate it, you can Ecopy-paste" it in to google translate from Norwegian to English HERE

- Hvordan var dine engelsk (evt Polsk) kunnskaper før du flyttet?
-jeg snakker fra før engelsk(har bodd i USA), spansk(har bodd i Spania), litt portugisisk og litt tysk. Polsk er det vanskeligste språket jeg har lært meg (jeg snakket ikke et ord da jeg flyttet til Polen for 5 år siden). Nå snakker jeg polsk bra og klarer og føre normale samtaler uten den største dybden. Polsk er et slavisk språk og kan ikke knyttes mot noen andre språk som spansk, engelsk, tysk etc
På 2 året avlegger man eksamen i Polsk. Vi hadde også en polsk prøve før vi startet kirurgi på 4 året. 

- Tror du Biologi og Kjemikunnskaper fra videregående "holder" for å klare prøven? Hadde dere forkurs i fag på første året? Hadde du matte, fysikk og kjemi fra VGS? Har du fått mye bruk for denne kunnskapen?
-jeg har skrevet om forkurs i realfag under innlegget "å studere medisin i utlandet" du kan lese det HER.
-jeg har lest kjemi, fysikk, biologi og matte
-så klart det hjelper å ha lest kjemi, fysikk, biologi når man leser bla følgende fag under studiet; kjemi, fysikk, biokjemi, genetikk.

1-Jeg tenker på å søke på medisinstudiet i Polen til høsten, og fant bloggen din da jeg googlet litt rundt:) Kjempe bra blogg, og veldig motiverende å lese om livet ditt som medisin student i utlandet.
2-Hei, jeg lurer på om du vil være så snill og fortelle hvordan det er å bo der, pris på leilighet osv.
3- Bor du alene i leilighet? Hvor mye betaler du i måneden i safåll?

-jeg har bodd med forskjellige, men bor nå alene, jeg  er i distanse forhold og får ofte besøk, det er da greit å ha et sted for seg selv. Jeg stortrives selv om jeg er en sosial person, bestevenninnen min bor 1min unna, så det funker utrolig bra :D
Leiligheter er en del billigere å leie enn hva det er i Norge.Jeg leier en 2 roms leilighet (soverom, stue, bad og kjøkken) på rundt 60-70m2 til ca 4000(alt ettersom hvordan kursen er)/mnd.
-mat er en god del rimeligere enn i Norge(spesielt på restaurant)
-frisør, massasje, manikyr etc er utrolig mye billigere enn Norge, jeg skrev en del om det på bloggen da mamma var på besøk hos meg i februar.(dette finne du i bloggarkivet under februar 2009)
-klær derimot er ikke billig, og jeg syntes ikke det finnes så utrolig mye fint selv om de har ZARA, mango og mange kjente kles kjeder

- Lever man greit på pengene man får fra lånekassen eller er man avhengig av jobb eller oppsparte midler?
  ( Etter og he lest litt på bloggen din så virker det ikke som om du lever det fattige "studentlivet", så jeg bare lurer på hva jeg kan forvente meg ;) )

-man lever helt ok på pengene fra lånekassen(det siste året hvor den polske zloty og euroen har vært veldig høy mot den norske kronen og uten ekstra støtte fra lånekassen har det vært veldig stramt økonomisk). Jeg jobber i ALLE ferier jeg kan og har derfor råd til mer ting under skoleåret. For å jobbe i Polen må du snakke språket, og lønningene er kjempe lave.

Hvordan er det å jobbe på ett sykehus, og hvordan vil du beskrive hverdagen som lege?
Å jobbe på et sykehus krever at du er aktiv, tør å ta ansvar og nye utfordringer, og yter etter beste evne. Å jobbe innenfor helsefaget gir deg et stort ansvar, du jobber i et team med mange dyktige kollegaer og det er alltid noen å spørre om råd og hjelp. Det er utrolig viktig å spørre om råd og hjelp hvis det er noe du er usikker på. Ingen er født med medisinske kunnskaper, dette er noe du lærer under studietiden, med praksis og erfaring.

Hyggelig å høre litt om hvordan det er før en setter i gang.....Hva er det du setter mest pris på? Bloggen din gjorde kvelden min lysere.
Jeg setter mest pris på at vi lærer mye teoretisk, selv om det ikke alltid er like kjekt å sitte bøyd over skolebøkene i helgene. Jeg setter også stor pris på alt hva jeg får se på sykehuset i Polen. Polen er et land med 10 ganger så mange innbyggere enn Norge. Jeg får sett utrolig mye som jeg har hørt andre leger som har lest og studert andre steder aldri har sett under sin medisinske karriere. Å se og snakke med en pasient er noe jeg lettere kommer til å huske å lære noe av, praktisk erfaring sitter veldig godt i hukommelsen for min del.

1-Hvordan er selve studiet, det virker som det er veldig stor forskjell på undervisningsmetodene på de forskjellige universitetene. Har dere mye obligatorisk? Hvordan er det med forelesninger, fremføringer, oppgaveinnlevering osv? Ei jeg kjenner som studerer i Praha har nesten ikke noe obligatorisk, eller offisielt sett så er 80% av all underviskning obligatorisk, men mange av professorene  bryr seg ikke..
2-
Eg lure på korleis du oppleve studiet? Må ein vera supersmart for å klara det? Kor stor er arbeidsmengda? Korleis er ei vanleg veka for deg ?
3-Å studera medisin har alltid vert ein drøm, men eg har for lengst langt drømmen tilsides pga dei høge opptakskravene i Norge. Studiet virke vanvittig fasinerende og interessant, og det å kunne hjelpa og jobba med menneske virke for meg som drømmejobben. Eg e redd for at eg ikkje vil klare studiet, at det er for hardt for meg.

4-Hvor mange timer leser du i gjennomsnitt i uka? Og var det ekstremt tungt første året av medisinstudiet? Jeg vurderer selv å studere medisin, og i stedet for å bruke 2 år på å ta opp fag hjemme i Norge drar jeg heller til Polen :) Syntes foresten det var veldig motiverende å se at ikke alle som studerer medisin ikke har et liv utenom bøkene! Du får jo også tid til annet gøy også :)

Jeg studerer selv i Gdansk, det finnes mange steder du kan studere medisin på engelsk i Polen(hvilke som er godkjent av lånekasse finner du på hjemmesiden til ANSA). Jeg kan ikke snakke for andre universiteter enn Gdansk, men har hørt fra bekjente at personer som har studert i Krakow og Poznan trives godt og føler seg forberedt til å jobbe som lege i Norge etter ferdig utdannelse.
-på universitet hvor jeg studerer er all undervisning obligatorisk, har du mer enn et hvis antall fravær fra et kurs får du ikke ta del eksamen, eller eksamen(om det er et avsluttende kurs). De 3 første årene i Gdansk leste vi alle fag parallelt, jeg syntes det var vanskelig å finne ut hva jeg burde legge ned mest tid på da, det gikk greit, men var utrolig mye tung teori. I Polen er teorikunnskapen innenfor hvert kunnskapsområde enorm, enten det er biokjemiske formler i biokjemi, alle medisiner i farmakologi og deres kjemiske virkemåte, når de anvendes og alle forksjellige bivirkninger, eller en sykdom i indre medisin som skjer 0,1% av 40mil personer!
Det er utrolig mye lesing og teori, og jeg har alle år jeg har bodd i Polen sittet og lest nesten hver eneste lørdag og søndag. Vi har en lengre semester pause(på 1-3uker), i januar-februar.
Klarer du alle eksamener i mai-juni på første forsøk har du som oftest 2-3måneder sommerferie. På den andre siden må du praktisere(uten lønn siden du på den tiden ikke er lege) en måned hver sommer. Noen syntes dette er dumt, jeg syntes det er en kjempe fordel og kjempe kjekt, og har lært utrolig mye på de somrene jeg har praktisert i Norge på Haukeland sykehus, ambulanse, luftambulanse, allmenn praktiserende, i Polen og USA. Det er greit å komme inn i det norske systemet, få pasient kontakt på morsmål, og treffe norsk helsepersonell. Jeg har lært utrolig mye(fra praksis periodene) kunnskap som har hjulpet meg på diverse praktiske, teoretiske og muntlige prøver i Polen.
-når det gjelder "å overleve" kan jeg beskrive det kort. Det er nok lettere å komme inn på medisin studier i Polen enn for eksempel i Norge, men det er vanskeligere å fullføre. Vi var ca 76 personer i min klasse da jeg begynte, nå er vi mellom 30-40. Det er bein hard konkurranse, du har 3 sjanser på hver eksamen, klarer du det ikke på de sjansene får du ikke gå videre til neste år, du må ta faget du strøk på nytt og betale 500-2000Euro for faget. Det gjelder å stå på og lese fra dag 1!
Det at undervisningen er obligatorisk (slik den er i Gdansk) gjør at man er "tvunget" til å henge med, på noen måter er dette bra. Vi har ikke så mye innleveringer, mer prøver. Vi har en noen fremføringer i enkelte fag, men power point er lett å bruke og det går veldig greit. På mitt universitet ligger de fleste forelesninger på nettet. Jeg syntes dette er en stor fordel. Det er greit å kunne skrive ut forelesningene og sitte hjemme å lese igjennom de selv.
Når det gjelder pensum er det stort.Vi har blanding mellom lectures(hele klassen samlet), seminarer(grupper på 20 personer), exercise(4-6personer sammen med en lege). At de underviser i slike små grupper er en kjempe fordel og du har muligheten til å få alle spørsmål besvart. 

Hei hei!:) Har nettopp lest igjennom innlegget ditt om medisinstudiet i Gdansk:) Kjempefint innlegg:) Men jeg lurer litt mer på hvordan det sosiale livet er som medisinstudent? Jeg har ikke lyst til å bli gift med studiene/jobben, og vurderer derfor ta sykepleie istedenfor medisin:)
Livet er hva du gjør det til, bruk tiden effektivt så får du tid til ting ved siden av studiet. Jeg klarer ikke å lese 12timer i strekk uten pause. For min del gjør for eksempel trening at jeg sover bedre og får mer energi til overs.
Jeg tar meg tid til å være med venner, besøke kjæresten, trene, reise på ferie eller jobbe i feriene. Det er viktig å ha et liv utenom studiene når det ikke står på som verst med eksamener. Jeg holder på å skrive et innlegg om det "studietips om hvordan lese effektivt og forbedre seg til eksamen".
Sett deg realistiske mål, stå på og jobb hardt for å nå målene dine! 

1-Har kjæreste i Trondheim, og tenker på hvor ofte jeg har mulighet til å reise hjem.
2-Eg har veldig vanskelig for å reise frå kjæreste og familie. Dette er kanskje det verste, men på ei anna side er eg redd eg kjem til å angre resten av livet om eg ikkje tek sjangsen. Synes du nevnte ein kjærast i bloggen, korleis fungerer da når du sikkert ser han veldig sjeldent? Har du noen gong angra på at du reiste?

-Jeg er selv i et avstandsforhold og syntes ikke alltid det er like lett.
Tingen er den; det gjelder å se positivt på det, nyte den tiden man får ha sammen, og når det står på som verst på skolen er jeg nesten glad jeg er i et avstandsforhold, for til tider har en ikke tid til mer enn å lese, sove og gå på skolen.... :S
Jeg tror også at er "things meant to be", og er man forelsket så kan avstand bare gjøre godt selv om det så klart er utrolig vanskelig til tider. Det er utrolig viktig å kommunisere med hverandre, gjøre det til at man er en del av hverandres hverdagsliv, og inkluderer hverandre. Vær ærlig og respekter hverandre. La den andre personen gå ut med sine venner om han/hun ønsker det, man kan ikke sitte hver på sin kant og sette livet "på vent".
Gled dere heller over hverandre og nyt tiden når dere er sammen. Linke til innlegg om avstandsforhold og hva som er viktig(ifølge meg selv) i et forhold kan du lese HER og HER.
 study abroad

2 kommentarer

Jennie

12.sep.2009 kl.19:58

Jaa verkligen! ;)

jag förstog inte frågorna språksmässigt, men skulle gärna vilja läsa dom.. kan inte du lägga in en "google translater" i din blogg? :)

Tone

12.sep.2009 kl.23:31

Hei! Har fulgt litt med på bloggen din, og tenkte det var på tide å gi meg til kjenne :) Er også medisinstudent, studerer i Bergen. Spennende å høre om hvordan studiet er i Polen, virker som det er like travelt som her :) Ønsker deg lykke til videre! Har du planer om å jobbe i Norge når du er ferdig, så kan det jo være vi treffes som kolleger!

Skriv en ny kommentar

CHOCOLATE SUSHI

CHOCOLATE SUSHI

0, Bergen

Ambisiøs og målbevisst person som ønsker å dele med DEG; **hvordan det er å studere medisin i utlandet **gode oppskrifter, spesielt innenfor SUSHI **ting som er praktisk eller rett og slett bare GOOD for life **litt mote og shopping **trening **Har du noen spørsmål kontakt meg på: chocolate.sushi@live.no

Kategorier

Arkiv

hits